Bor det en entreprenör i dig med?

Bor det en entreprenör i dig med?

Det pratas mycket om entreprenörskap överallt. Är du en entreprenör? Ja det kan bara du själv svara på. För mig är en entreprenör någon som ser ett problem eller något som saknas eller en ny tanke som uppstår p g a att ny teknik gör något möjligt, gör något åt det för att vederbörande är övertygad om att det kommer att funka samt att det kan bli lönsamt.
Däremot är en företagare inte nödvändigtvis en entreprenör – en pizzeria till i världen innebär inte entreprenörskap om det inte samtidigt har ett helt nytt moment i själva idén. T ex själva bakandet, leveransen, platsen, tiden eller dylikt. Det måste innehålla något överraskningsmoment för att platsa.
En av mina gamla chefer undrade alltid om det var “ett hugskott, en idé eller en affärsidé” när vi kom störtande med ännu en fiffig beskrivning på något. Jag gör själv detta test när förhoppningsfulla personer kommer med en idé – det innebär inte alltid att vederbörande är entreprenör. Det är högst hedervärt att vara “bara” företagare också!
När vi sitter i baren har vi alla fina hugskott, som “någon” borde ta tag i. Men en entreprenör är själv denne “någon”, och vill absolut göra det själv, vem skulle annars vara besjälad av att genomgå alla faser (eller fasor) i utvecklingen?
Vi behöver våra entreprenörer, det är ett som är säkert. Sverige har en lång rad sådana som vi kan vara stolta över. Det är de som ser det andra inte ser, vågar satsa och är övertygade om att de kommer att lyckas och är fokuserade på det. Det är entreprenörskap det”

About the author

ult administrator